Wat is payrolling en wanneer is het effectief?

document-428338_1280Als je personeel nodig hebt, maar eigenlijk niemand aan wil nemen, zou je kunnen denken aan payrolling. Het personeel dat je aanneemt komt dan in dienst van een payrollbedrijf, terwijl je wel zelf de werkgever bent. Hoe dat zit, wanneer het effectief kan zijn en wat het betekent voor het personeel, dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Payrolling, het werkgeverschap van de toekomst?

Wel de dagelijkse leiding

Ook al is je personeel bij payrolling in dienst van het payrollbedrijf, op de werkvloer ben je gewoon werkgever. De dagelijkse leiding blijf je houden, maar de dagelijkse administratie wordt je uit handen genomen. Eigen personeel is iets waarvoor zo veel administratie nodig is, dat het nogal afschrikt. Bovendien zit aan het hebben van personeel nogal wat risico’s, bijvoorbeeld als personeel ziek wordt of als er een conflict ontstaat. Als je werkt met een payrollconstructie zijn er drie partijen: de opdrachtgever, de werknemer en de werkgever. De opdrachtgever dat is het bedrijf waar de werknemer werkt, de werkgever is het payrollbedrijf.

Flexibel personeel

Personeel dat in dienst is via payrolling valt onder de cao voor uitzendkrachten. Het grootste voordeel hiervan is dat het personeel flexibel inzetbaar is. Vooral als je niet elke dag personeel nodig hebt, eigenlijk alleen op drukke momenten, is dat erg handig. Het personeel krijgt maximaal acht arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van het payrollbedrijf. Besluit je uiteindelijk dat je het personeel toch liever zelf in dienst neemt, dan kan dat gewoon, zonder kosten.

Geen personeelsadministratie

Het grootste voordeel van het uitbesteden van het werkgeverschap, is dat alle personeelsadministratie door het payrollbedrijf gedaan wordt. Dit bespaart niet alleen heel veel tijd, het bespaart je waarschijnlijk ook veel kosten. Bij een payrollbedrijf is het personeel van de afdeling personeelsadministratie altijd op de hoogte van de laatste regel- en wetgeving, waardoor een absoluut voordeel te behalen valt. Zelf moet je je eerst in de materie verdiepen, wat vaak niet eenvoudig is. Alle personeelsadministratie wordt van je overgenomen, zelfs de ziekmeldingen, vakantiedagenregistratie, pensioen en belastingdienst. Heeft het personeel vragen, dan kunnen zij zich direct tot een vast contactpersoon wenden, wat een vertrouwd gevoel geeft.

Bespaart tijd én geld

Omdat een payrollbedrijf gespecialiseerd is in personeelsadministratie, kan het meer voordeel behalen dan je zelf zou kunnen doen. Alle nieuwe regels en eisen die aan de administratie gesteld worden, zijn bij de specialisten van een payrollbedrijf bekend. Het kan dus heel goed, dat je door het uitbesteden van je personeelsadministratie voordeel behaalt, waardoor je de gemaakte kosten direct weer kunt afstrepen tegen de opbrengsten. Standaard overeenkomsten voor bijvoorbeeld een auto van de zaak, een mobiele telefoon of laptop verstrekt een payrollbedrijf vaak gratis. Slechts een vast bedrag per salarisstrook zijn de daadwerkelijke kosten. Daarnaast bespaart het uiteraard heel veel tijd, tijd dat besteed kan worden aan andere werkzaamheden in het bedrijf. Werkzaamheden die je wellicht ook nog eens veel leuker vindt om te doen.

Voor personeel verandert er niet veel

Omdat payrolling eigenlijk alleen maar een juridische stap is, verandert er voor het personeel niet veel. Door wie ze uitbetaald worden, zal ze niet kunnen schelen: als ze maar uitbetaald worden. Heb je als werknemer vragen, dan kun je altijd terecht bij de specialisten. Dat kan zijn over je pensioen, over vakantiegeld, arbeidsongeschiktheid, noem maar op. De benadering van deze specialisten is persoonlijk. Als werknemer kun je dus een prettige benadering verwachten. Ook via payrolling kom je, via drie fasen, uiteindelijk in vaste dienst. Het is dus niet zo dat payrolling zoveel op uitzendwerk lijkt, dat je ineens een tijdelijk contract blijft hebben. Als er een conflict is, zal het payrollbedrijf als een onpartijdige partij bemiddelen.