Waarom Vakantie Nemen Als Ondernemer Essentieel Is

pier-569314_640Ondernemen

Wie een eigen bedrijf heeft, is zich terdege bewust van het feit dat ondernemen een proces van voortgang en vooruitgang is. Je kunt niet op de lauweren rusten, wil je succesvol zijn en ervoor zorgen dat de onderneming blijft bloeien. Dat vraagt en vergt veel van de ondernemer, zowel op lichamelijk – als op psychisch niveau. Alleen daarom al is een vakantie voor een ondernemer minimaal net zo essentieel als voor het personeel. Er zijn echter meer redenen om zo nu en dan even er tussen uit te gaan.

Gezin

Waarschijnlijk is dit de meest dringende en belangrijkste reden om vakantie te nemen. Een goed ondernemer kan bouwen op een prima gezin. Een partner en eventueel kinderen die begrip hebben voor een vader of moeder die ’s avonds laat thuis komt en behoorlijk moe is. Die tijdens het weekend stukken leest, met opdrachten bezig is of even niet afgeleid wil worden.[br][br]

Zo’n basis verdient het om zo en dan die vader of moeder helemaal voor zich te hebben. Om even geen bedrijf of iets wat er ook maar mee te maken heeft te moeten accepteren, maar om op de eerste plek te staan. Op die manier blijft die basis gezond en sterk.

Stress

dollar-653241_640Je kunt een onderneming alleen dan functioneel leiden wanneer lijf en geest gezond zijn, flexibel zijn, klappen op kunnen vangen, creatief kunnen zijn en stress de baas blijven. Dat betekent dat ook een ondernemer bij tijd en wijle de accu even op moet laden. Dat kan door een heerlijk feestje met vrienden, een weekendje met het gezin en door een wat langere vakantie. Wie daar te lang mee wacht, kan tijdens een vakantie voor een uiterst negatieve verrassing komen te staan.[br][br]

Mensen die te lang hun vakantie hebben uitgesteld, kunnen tijdens die vakantie die er misschien nog wel met tegenzin komt, plotseling ziek worden. Het lichaam is zo gewend aan die dagelijkse portie stress dat het niet met rust om kan gaan. Dit is een uiterst negatief scenario voor alle betrokkenen. Door regelmatig vakantie te nemen, kan dit voorkomen worden.

Personeel

Een goed ondernemer zorgt voor goed personeel, durft te delegeren en op het personeel te vertrouwen. Dat zal zeker het geval moeten zijn wanneer de onderneming groeit en je niet meer alles zelf kunt doen of beslissen. Door vakantie te nemen, laat de ondernemer zien op zijn personeel te vertrouwen. Door niet iedere dag vanaf het vakantieoord te bellen voor een update, maar af te spreken alleen bij hoge nood gebeld te mogen worden, laat men zien vertrouwen te hebben in de mensen die verantwoordelijkheid dragen. [br][br]Dat is goed voor het bedrijf, goed voor de sfeer en zorgt er voor dat mocht de ondernemer uitvallen door een ziekte, alles gewoon door gaat. Dat is een deel van verantwoord ondernemen, want wie zijn personeel wantrouwt zal dat uiteindelijk zelf moeten betalen. Doordat goede mensen vertrekken of doordat niemand meer een stap extra zet. Een vakantie nemen, draagt bij aan het vergroten van het onderlinge vertrouwen en zorgt voor extra motivatie.